27 lutego 2016

Rolada mięsna z jajkiem

Dziś podrzucam Wam świetny (moim zdaniem) przepis na roladę mięsną. Smakuje rewelacyjnie, szczególnie na zimno, choć na ciepło do obiadu też była bardzo dobra. Ale na zimno do kanapki - fantastyczna! Z pewnością będzie powtórka, może nawet w te Święta? Polecam!


Składniki:

Masa mięsna:
1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
1 cebula
czerstwa bułka + mleko do namoczenia
1 surowe jajko

Nadzienie jajeczne:
4 jajka ugotowane na twardo
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć.
2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju.
3. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt.
5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i siekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso, zostawiając jednocześnie jeden brzeg bez farszu. Roladę zwinąć, kończąc brzegiem bez farszu. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 1 godzinę w temp. 180 st. C.
6. Można podać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis, nr 3/2016

6 komentarzy:

  1. Dobry pomysł na domowe mięsko do pieczywa. Smacznie i przynajmniej widaomo c się je:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie. Lubię takie rolady! Pozdrawiam i zachęcam do udziału w głosowaniu na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nietypowy przepis:-)

    Zapraszam na mój blog - kuchennespojrzenie.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna roladka, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na obiad, dzięki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!