3 listopada 2015

Jajecznica na parze dla małego dziecka


Składniki:

1 jajko wiejskie
łyżeczka masła
łyżeczka mleka
ewentualnie szczypta soli (u niemowląt sól pominąć)
ewentualnie drobno posiekany koperek lub inna zieleninka

Sposób wykonania:

1. Jajko umyć.
2. Potrzebne będą dwa garnuszki, w tym jeden większy. Do większego garnka dolewamy wody, gotujemy. Na większym garnku stawiamy mniejszy i dodajemy do niego masło, by się roztopiło.
3. Wbijamy jajko i dodajemy łyżeczkę mleka. W miarę ścinania się jajka, całość mieszamy do momentu, aż żółtko i białko będą ścięte. Na koniec ewentualnie dodajemy siekany koperek.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jajecznica smakuje zawsze każdemu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaak ... pamiętam doskonale, jak taką jajecznicę robiłam mojemu małemu synkowi, lat ... 24 temu ;-) Czyli sprawdza się teoria,że niektóre przepisy są ponadczasowe :))

    OdpowiedzUsuń
  3. A od którego miesiąca można serwować maluszkowi taką jajecznicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć po skończonym 11 miesiącu, choć ja podałam miesiąc wcześniej.

      Usuń
  4. Sama bym taką nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!