Świetny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym.
Składniki:
1 mała główka kapusty
1 duża cebula
woda
sól, pieprz
odrobina cukru
kminek
siekany zielony koperek
2 łyżki mąki
olej
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niecałą szklanką wody. Dusić ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
2. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
3. Do kapusty dodać zrumienioną cebulę, kminek, sól, pieprz i odrobinkę cukru.
4. Na patelni zrobić zasmażkę: rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty, zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić do smaku.
5. Kapusta najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!!!
Taką kapustę bardzo lubi M. Dodaje jeszcze do niej pomidory :)
OdpowiedzUsuń