14 listopada 2015

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Znowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam!


Składniki:

400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki)
100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majeranku
1 jajko
2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej
kilka łyżek zimnej wody
sól, pieprz
szczypta mielonej papryki
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku.
2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała.
4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

3 komentarze:

  1. Lubię wszystkie kotlety, a te będą pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mielone z różnymi dodatkami podnoszą smak kotletów. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mielone dają nam wiele możliwości :) u mnie ostatnio nowością są mielone ze szpinakiem, zapraszam do mnie na blog :) http://tagebuchpopolsku.blogspot.de/2015/11/kotlety-mielone-ze-szpinakiem.html
    Bardzo fajny blog, wiele pysznych przepisów :) pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!