22 listopada 2015

Karpatka

Przepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta! 



Składniki (blaszka 20x36 cm): 


Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5-6 jajek

Krem karpatkowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Margarynę zagotować z 1 szklanką wody, kiedy się zagotuje woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia! 
4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, jak się zacznie gotować, to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!
Jesienne słodkości!

3 komentarze:

  1. Karpatka, której dawno nie piekłam. Oczywiście, że lubię karpatkę. Pięknie Twoja wygląda. Taka ślicznie wyrośnięta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jakiej wielkości blachę jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!