17 lutego 2015

Wafle z masą orzechowo - kakaową

Koniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu zrobimy wyjątek dla naszej córci, kiedy to upieczemy torta na kolejne urodzinki :)
A tymczasem polecam wafle z pyszną masą - przygotowanie ich zajmie nam kilka chwil.


Składniki:

1 opakowanie kwadratowych wafli (5 listków)

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka gorzkiego kakao
3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy.
2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle.
3. Wafel zawijamy w papier, obciążamy deską i schładzamy w lodówce.
4. gotowy kroimy wedle uznania.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wafle są super.Z różnymi dodatkami-pychota;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię domowe wafle. Tak rzadko je robię. Dopiero kiedy sobie o nich przypomnę. Właśnie Ty mi przypomniałaś o nich i czas zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam masę ale mi tłuszcz się oddzielil i nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie wyszło. Nie wyobrażam sobie, by ta masa się zepsuła. Nigdy mnie nie zawiodła i myślałam, że jest nie do zepsucia. A jednak komuś się udało zepsuć, hehe

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!