17 grudnia 2014

Babka z makiem na białkach

Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.


Składniki:

4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
3-4 łyżki suchego maku
olejek arakowy lub rumowy

Sposób wykonania:

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
2. Następnie dodajemy olej i olejek arakowy lub rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach.
3. Na koniec partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio też szaleje w kuchni z suchym makiem:) Bardzo lubię takie jego wydanie- a baba pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie białek to wła snie taka babka. Doskonale, że dodałaś mak. Ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę wg podobnego przepisu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znalazłam wreszcie babkę z mojego dzieciństwa! A robiłam ją sama w podstawówce. Dzięki za przypomnienie przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy dodaje się proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no dajemy, już dopisałam :) Dzięki za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Uwielbiam wszystko, co jest z makiem ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!