26 października 2011

Spaghetti Alla Carbonara

Dużo czasu zajęło mi znalezienie przepisu na spaghetti alla carbonara, który by mi najbardziej odpowiadał. Wiadomo - w internecie aż roi się od różnorakich propozycji, trudno się zdecydować, a jak nie będzie smakować tak wyśmienicie jak to sobie wyobrażałam? No, ale udało się. 


Składniki:

25 dag makaronu spaghetti
1 mała cebulka
10 dag wędzonego boczku
1/4 szklanki śmietany (u mnie 18%)
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno startego żółtego sera
ewentualnie ząbek czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Boczek kroimy w kostkę,solimy i rumienimy na patelni. Zdejmujemy boczek i pozostawiamy tłuszcz, na którym następnie przyrumieniamy drobno posiekaną cebulę. Ponownie dodajemy boczek i chwilkę smażymy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
3. Podgrzewamy śmietanę. Wlewamy do miski, dodajemy jajka, zmiażdżony czosnek, 1 łyżkę tartego żółtego sera i pieprz. Energicznie mieszamy. Dodajemy gorący makaron i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ciepły boczek z cebulą, wszystko łączymy.
4. Spaghetti przekładamy na talerze, dekorujemy resztą tartego żółtego sera oraz siekaną natką pietruszki.


SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. To jeden z moich ukochanych klasycznych makaronow. Wprawdzie nie robie go zbyt czesto (wiadomo, kalorie...), ale jak juz zrobie, to zawsze konczy sie na dokladce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam Carbonarę :) Mnie najbardziej smakowała wersja Nigelli Lawson z dodatkiem białego wina :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w wersji oryginalnej bez śmietany :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!