Składniki:
3 niepełne szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
300 ml oleju
1 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
6 jajek
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
1. Jajka, cukier i olej zmiksować. Dodawać kolejno cynamon, sodę, kakao i mąkę ciągle mieszając.
2. Dodać owoce, orzechy i rodzynki. Wymieszać. Ciasto wyjdzie gęste.
3. Ciasto wylać do blaszki. Piec 45 minut w 180°C.
4. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
O proszę :) robię dość podobne ciacho i nie miałam pojęcia że zwie się hiszpańską szarlotką - http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2011/09/ciasto-cynamonowe-z-jablkami-i-rodzynkami.html :)
OdpowiedzUsuńtoć to poczciwy "placek amerykański" :D mam prawie identyczny przepis spisany przez moją babcię pod tą właśnie nazwą, w sieci również jest sporo nań przepisów, u mnie wygląda tak http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/placek-amerykanski.html :) Jak widać można je różnie nazywać :) Bez względu na nazwę, potwierdzam, że ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńjak zwał tak zwał :) Ale orzechy włoskie w tym cieście robią swoje!!! mega pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa jaki wymiar blaszki podany jest przepis ? :)
OdpowiedzUsuńWitam. U mnie była to blaszka 20x36cm.
Usuń