6 maja 2025

Roladki schabowe z kiszoną kapustą

 Dziś roladki schabowe z dodatkiem kiszonej kapusty. 

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych

Farsz: 

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 mała cebulka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.  Schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 

2. Cebulę posiekać, kapustę pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć cebulkę, a po chwili dodać kapustę i całość chwilę smażyć. Delikatnie podlać wodą i dusić, aż kapusta zmięknie. 

3. Na każdego kotleta nakładać trochę farszu i zwinąć. Można spiąć wykałaczkami. 

4. Roladki obsmażyć na patelni z każdej strony. Następnie podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, odwracając co jakiś czas, aż mięso będzie miękkie. 

5. Z powstałego wywaru można zrobić sos, zagęszczając wywar mąką ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Roladek w takim wydaniu nie miałam okazji jeszcze spróbować 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!