8 maja 2025

Siekane kotlety z dorsza

 Bardzo dobre kotlety rybne, do których zamierzam wracać częściej. 

Składniki:

  • 400-450 g filetów z dorsza
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki siekanego koperku 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 80-100 g tartego żółtego sera 
  • 2 łyżki majonezu 
  • sok z 1/2 cebuli 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Jeśli używasz mrożonych filetów, należy je wcześniej odmrozić i wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. 

2. Filety z ryby pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wbić jajka, dodać sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, tarty ser majonez, sok z cytryny i koperek. Wszystko wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje i smażyć kotlety z obu stron na złoto. 

4. Usmażone kotlety odsączyć na ręczniki papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!