17 lipca 2024

Dżem z czarnej porzeczki z całych owoców

 W tym roku zrobiłam kilka słoiczków dżemu z czarnej porzeczki z całych owoców. Wyszedł przepyszny, bardzo gęsty i kwaskowy - taki jak lubię ;-)

Składniki (na 6 małych słoiczków):

  • 1 kg dojrzałej czarnej porzeczki
  • około 1/2 kg cukru

Sposób wykonania:

1. Umyte owoce umieścić w garnku o grubym dnie. Wlać odrobinkę wody - naprawdę niewiele, tyle, by podczas pierwszej fazy gotowania owoce nie przywarły do garnka. 

2. Postawić na ogniu i gotować bez pokrywki, aż owoce się rozpadną i wyparuje ok 1/3 soku. Mieszać co jakiś czas.

3. Do gęstych porzeczek dodać cukier, wymieszać i całość jeszcze gotować do zgęstnienia, ale nie trzeba długo, czarne porzeczki mają bardzo dużo naturalnej pektyny i pięknie stężeją w słoiczkach. 

4. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry nogami do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!