W tym roku zrobiłam kilka słoiczków dżemu z czarnej porzeczki z całych owoców. Wyszedł przepyszny, bardzo gęsty i kwaskowy - taki jak lubię ;-)
Składniki (na 6 małych słoiczków):
- 1 kg dojrzałej czarnej porzeczki
- około 1/2 kg cukru
Sposób wykonania:
1. Umyte owoce umieścić w garnku o grubym dnie. Wlać odrobinkę wody - naprawdę niewiele, tyle, by podczas pierwszej fazy gotowania owoce nie przywarły do garnka.
2. Postawić na ogniu i gotować bez pokrywki, aż owoce się rozpadną i wyparuje ok 1/3 soku. Mieszać co jakiś czas.
3. Do gęstych porzeczek dodać cukier, wymieszać i całość jeszcze gotować do zgęstnienia, ale nie trzeba długo, czarne porzeczki mają bardzo dużo naturalnej pektyny i pięknie stężeją w słoiczkach.
4. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry nogami do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!