Niezwykle pyszne ciasto według receptury cioci mojego męża. W smaku przypomina klasycznego murzynka i aż trudno uwierzyć, że w składzie jest...cukinia😋 Przepis wchodzi do nas na stałe, zapiszcie i wypróbujcie, szczególnie, jeśli macie sporo cukinii😉
Składniki (blaszka 25x25cm lub 24x28cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 1 średnia cukinia (400-500 g) - moja miała niecałe 450g
+ polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Można ze skórką, jeśli cukinia jest młoda. Startą cukinię odstawić na chwilę, po czym odcisnąć z nadmiaru płynu.
2. Jajka ubić na puch z cukrem.
3. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
4. Do ubitej masy jajecznej dodać olej, potem suche składniki, a na koniec cukinię. Zmiksować.
5. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180*C - do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Smacznego!!!
czy olej można zastąpić stopionym masłem?
OdpowiedzUsuńNie wiem, robiłam tylko na oleju.
Usuń