2 sierpnia 2023

Ogórki kanapkowe w zalewie musztardowej

 Pyszne chrupiące ogóreczki, które zimą można wykorzystać do kanapek, burgerów lub jako przekąskę. 

Składniki (na 8 niewielkich słoiczków):

  • 2 kg ogórków (średniej wielkości, ale nieprzerośniętych)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca

Zalewa:

  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka octu 10% (250ml)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 słoiczek musztardy miodowej (185g) 
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania: 

1. Składniki zalewy przełożyć do garnka, doprowadzić prawie do wrzenia i przestudzić. 

2. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na plastry. Ciasno poukładać je w wyparzonych wcześniej słoiczkach. Dodać po listku laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i po 1/2 łyżeczce gorczycy. 

3. Zalać zalewą, nie musi być całkiem zimna. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut od zagotowania. 

Smacznego!!!

Źródło: e-przepisykulinarne.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!