31 sierpnia 2023

Cukinia z pieczarkami i serem

 Pyszna i szybka przekąska na ciepło. To takie mini pizzerinki na cukinii. Jeszcze zbieram cukinię w ogródku i szukam nowych sposobów na to pyszne warzywo. 

Składniki: 

  • 1 niewielka cukinia
  • kilka pieczarek 
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz 
  • oliwa lub olej
  • ser żółty lub mozzarella

Sposób przygotowania: 

1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub oliwy. Podsmażyć cebulę, po czym dodać starte pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić, aż woda odparuje.

2. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na grubsze plasterki. 

3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć krążki cukinii. Na cukinię wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch ułożyć kawałek dowolnego sera. Ser można też zetrzeć wcześniej na tarce jarzynowej. 

4. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10-15 minut. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Pychotka. Na pewno wypróbuję, też na ogródkowych cukiniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Zachęcam do wypróbowania. U nas była wczoraj na kolację

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!