14 lipca 2022

Zupa z kalafiorem i fasolką szparagową

 Pyszna sezonowa zupa, którą akurat teraz można zrobić ze świeżych warzyw. A zimą warto wykorzystać mrożonki.

Składniki:

  • 2,5 litra wywaru - u mnie na skrzydełkach
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka 
  • kawałek selera
  • 20 dag fasolki szparagowej 
  • 1/3 dużego kalafiora
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki śmietany do zup 12-18% lub 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • siekany koperek
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach

Sposób przygotowania: 

1. Wywar zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, selera oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować.

2. W międzyczasie kalafior podzielić na mniejsze różyczki, odciąć końcówki fasolki szparagowej, pokroić ją na mniejsze części. Warzywa dodać do górującej się zupy.

3. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem. W kubeczku wymieszać śmietanę z chochelką gorącej zupy. Wlać do garnka. Dodać koperek i ewentualnie doprawić. 

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Ostatnio tak chodziła za mną kalafiorowa... No i nie było wyboru, trzeba było ugotować, pyszna była :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie taka u mnie w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!