25 lipca 2022

Zapiekanka warzywna z fasolką szparagową i kalafiorem

 Zapiekane warzywa - bardzo lubię. Wykorzystałam to co miałam w domu i zjedliśmy taką zapiekankę w towarzystwie kotleta schabowego :-)

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków
  • 2/3 dużego kalafiora
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka mielona papryka
  • suszony tymianek
  • kawałek dowolnego sera żółtego
  • ewentualnie świeże zioła
  • olej do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

1. Odciąć końcówki przy fasolce, pokroić na mniejsze kawałki.

2. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

3. Ziemniaki obrać. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu ziemniaki pokroić w grubsze plasterki.

4. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni.

5. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oleju. Wyłożyć wszystkie warzywa. Oprószyć mieloną papryką, gałką muszkatołową, tymiankiem i pieprzem. na wierzch wyłożyć tarty żółty ser i ewentualnie gałązki świeżych ziół. Dodaję też odrobinę wody, tak około 1/3 szklanki. Całość przykryć, zapiec w piekarniku w 180*C przez 20 minut. 

Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Nie jadłam nigdy takiej zapiekanki, muszę kiedyś wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!