30 maja 2020

Schab w lekkim sosie pieczarkowo-cebulowym

Pyszne mięsko w pysznym sosie - idealne na niedzielny obiad.


Składniki:

1 kg schabu
1 cebula
3-4 pieczarki
olej do obsmażenia mięsa
mąka krupczatka do obtoczenia mięsa
1 suszony grzybek
listek laurowy
ziele angielskie
1 łyżka śmietany 12-18%
woda
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
mielona wędzona papryka
natka pietruszki

Sposób wykonania:

1. Mięso pokroić na plastry. Oprószyć pieprzem z obu stron. Mięso lekko rozgnieść ręką, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron.
2. W międzyczasie posiekać cebulkę, zeszklić na oleju w rondlu, w którym będzie się robić sos. Po chwili dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej, chwilkę poddusić. Na koniec dodać wędzoną paprykę i wlać gorącą wodę. Mięso przełożyć do rondelka, dorzucić jeszcze liść laurowy, suszony grzybek oraz ziele angielskie. Uzupełnić wodę tak, aby była nieco ponad poziom mięsa. Gotować na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolać wody.
3. Kiedy już mięso jest miękkie, hartujemy śmietanę i wlewamy do sosu, dodajemy też sól i kurkumę, zagotować. Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
4. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką lub buraczkami.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!