9 sierpnia 2019

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką

Rozmyślacie już o weekendzie? Dziś propozycja bardzo sezonowego ciasta. W tym roku morele jemy na potęgę ;-)


Składniki:

2,5 szklanki mąki
4 żółtka
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru

Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
wydrylowane morele
bułka tarta

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej.
4. Upieczone ciasto lekko posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy morele skórkami do dołu. Pianę wykładamy na owoce, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 35-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: Pinterest

9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wygląda, zapisuję sobie przepis! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasta z owocami. Twoje wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pod hasłem "Pianka" jest błąd w składnikach, zamiast 4 żółtek powinny być 4 białka, za żadnego biała pianka nie wyjdzie z żółtek, no i chyba oleju powinno być więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Zgadza się. Powinny być białka. Zaraz poprawiam.
      Natomiast ilość oleju jest odpowiednia.

      Usuń
  5. pianka - dodać chyba 4 białka

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jaką blachę to wchodzi?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!