23 stycznia 2019

Racuchy na maślance

U nas racuszki zawsze znikają w zastraszającym tempie. A te na maślance naprawdę wyszły super. Polecam!



Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki naturalnej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jajko i maślankę przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i starannie połączyć.
3. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.
4. Racuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. jeden racuszek to 1 duża łyżka ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.
5. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Ania gotuje 




2 komentarze:

  1. Uwielbiam racuchy! :) Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)) Już wiem co będzie dzisiaj na podwieczorek u nas :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!