23 czerwca 2018

Kurczak w sosie koperkowym z kolorową mieszanką obiadową

Witajcie. Dziś obiad iście letnio-wiosenny. Cudne połączenie! A do tego podałam mieszankę obiadową Mix obiadowy firmy Polskie Młyny. Świetnie się komponuje z mięsem. Gotuje się szybko - ok 15 minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie!


Składniki:

1 duży podwójny filet z kurczaka
mąka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
4 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła klarowanego
olej
sól, pieprz

1 szklanka mieszanki obiadowej Mix obiadowy firmy Polskie Młyny - Vietnam Edition + woda do gotowania + sól

Sposób przygotowania:

1. Filet oczyścić, pokroić na niewielkie porcje, każdą rozbić lekko tłuczkiem, po czym osolić i popieprzyć. Lekko oprószyć mąką każdy kawałek z każdej strony.
2. Na oleju krótko obsmażyć mięso z obu stron, po czym wyjąć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Z powrotem dodać mięso, zalać 1 szklanką wody, dodać łyżkę masła klarowanego. Dusić razem ok 20 minut.
3. W międzyczasie zagotować 2 litry wody, lekko posolić, a jak się zagotuje, wrzucić 1 szklankę mieszanki obiadowej. Gotować ok. 15 minut. Następnie mieszankę przełożyć na sitko, odsączyć z wody.
4. Wracamy do mięsa, do sosu dodać śmietanę, posiekany koperek, chwilkę całość poddusić, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
5. Mięso z sosem podać z mieszanką obiadową i ulubioną surówką.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna propozycja na świetny obiad. Smacznie zdrowo i ładnie wygląda na talerzu z dodatkiem takiej marchewkowej surówki.
    Aniu, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!