3 lipca 2017

Młoda kapusta duszona z marchewką

Każda wariacja na temat młodej kapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką.


Składniki:

1 nieduża główka młodej kapusty
1 marchewka
1 cebula
olej
woda
1 łyżeczka kminku
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
odrobina cukru
mąka do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. W rondlu rozgrzać trochę oleju, zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek.
4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać.
5. Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobinką cukru (podkręci on smak kapusty). Można też dodać siekanego młodego koperku.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Pyszna kapusta. Często robię o tej porze roku. To najlepszy moment na smaczną kapustę. Ja jeszcze dodaję dużo świeżego koperku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Tez wspomnialam, ze mozna dodac koperku :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!