Witajcie. Znów sezonowy wypiek :)
Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
1 garść posiekanych orzechów włoskich
3 jabłka pokrojone w kostkę
2 łyżki rodzynków
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 szklanki wiśni z syropu (KLIK)
Sposób przygotowania:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puch.
2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej.
3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką.
4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 40-50 minut (do suchego patyczka).
5. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!!!
Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńNo to już wiem co jutro upiekę! Goście w niedzielę z samego rana, mam nadzieję, ze wszystkich oczaruje.
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie ciasto, bo tak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze wierzch smaruję podgrzanym lekko kajmakiem i posypuję wiórkami kokosowymi podprażonymi na suchej patelni
OdpowiedzUsuńCiasto wykonane dzisiaj. Lubie takie mało zajmujące a pyszne i cudownie pachnące.
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) to moze jakas fotka do galerii? Pozdrawiam
Usuń