9 czerwca 2016

Kiełbaski rumuńskie

Do niedawna te 'kiełbaski' były dla mnie bardzo tajemnicze. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w przedszkolu mojej córki, gdzie często widnieją w menu. Zupełnie nie wiedziałam co to jest... Aż ostatnio przypadkowo wpadłam na ten przepis :) Okazało się, że robi się je jak kotlety mielone, ale formuje się w podłużne grube wałeczki. U mnie wyszły aż za duże :) Polecam.


Składniki:

500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tylko szynka)
2 małe jajka
1 cebula
2 czerstwe kajzerki
2 ząbki czosnku
mleko
olej
bułka tarta
sól, pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

1. Bułki namoczyć w mleku, cebulę posiekać i zrumienić na jasnozłoty kolor.
2. Czosnek zmiażdżyć w prasce, do mięsa dodać czosnek, jajka, sól, pieprz, majeranek, cebulę i dobrze odciśniętą bułkę. Wymieszać dokładnie, jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, należy dodać 1-2 łyżki suchej kaszy manny.
3. Z masy formować grube wałeczki długości około 10 cm. Obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Można je też po usmażeniu na chwilkę włożyć do nagrzanego piekarnika.
4. Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!!!

Źródło: Mięso na różne sposoby, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 1/09

10 komentarzy:

  1. chyba niewiele sie to różni od kotletów mielonych.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...o czym wspomniałam we wstępie :)

      Usuń
    2. Jestem ciekawa skad pani ma taki przepis na kielbaski rumunskie i jezeli tak je oani nazywa to poprosze oryginalna nazwe podac bo one nawet obok kielbasek rumunskich nie lezaly pozdrawiam

      Usuń
    3. A ciekawe, gdzie jest napisane, że to przepis z kuchni rumuńskiej. Te kiełbaski mają po prostu taką nazwę...
      Źródło przepisu jest podane pod przepisem ( Mięso na różne sposoby, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 1/09, str 86 :)
      Identyczną nazwę mają w tej właśnie książeczce.

      Usuń
  2. Ciekawe, czy to naprawdę rumuńska potrawa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 100 nie

      Usuń
    2. Jest to rumunska potrawa, ale przepis nieco inny (bez bulki). Nazwa tej potrawy to Mititei (Mici). A oto jak wygladaja:
      https://www.food.com/recipe/romanian-mititei-mici-276954

      Usuń
    3. Dziękuję za cenne informacje ☺️

      Usuń
  3. Widziałem kiedyś w amerykańskim programie kulinarnym jak rumuńska rodzina robiła je w Stanach. Otoż ich sekretem jest dodatek sody oczyszczonej do mięsa który powoduje jego spulchnienie i znacznie polepsza smak co stwierdził prowadzący.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!