Do niedawna te 'kiełbaski' były dla mnie bardzo tajemnicze. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w przedszkolu mojej córki, gdzie często widnieją w menu. Zupełnie nie wiedziałam co to jest... Aż ostatnio przypadkowo wpadłam na ten przepis :) Okazało się, że robi się je jak kotlety mielone, ale formuje się w podłużne grube wałeczki. U mnie wyszły aż za duże :) Polecam.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tylko szynka)
2 małe jajka
1 cebula
2 czerstwe kajzerki
2 ząbki czosnku
mleko
olej
bułka tarta
sól, pieprz
majeranek
Sposób wykonania:
1. Bułki namoczyć w mleku, cebulę posiekać i zrumienić na jasnozłoty kolor.
2. Czosnek zmiażdżyć w prasce, do mięsa dodać czosnek, jajka, sól, pieprz, majeranek, cebulę i dobrze odciśniętą bułkę. Wymieszać dokładnie, jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, należy dodać 1-2 łyżki suchej kaszy manny.
3. Z masy formować grube wałeczki długości około 10 cm. Obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Można je też po usmażeniu na chwilkę włożyć do nagrzanego piekarnika.
4. Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!!!
Źródło: Mięso na różne sposoby, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 1/09
chyba niewiele sie to różni od kotletów mielonych.....
OdpowiedzUsuń...o czym wspomniałam we wstępie :)
UsuńJestem ciekawa skad pani ma taki przepis na kielbaski rumunskie i jezeli tak je oani nazywa to poprosze oryginalna nazwe podac bo one nawet obok kielbasek rumunskich nie lezaly pozdrawiam
UsuńA ciekawe, gdzie jest napisane, że to przepis z kuchni rumuńskiej. Te kiełbaski mają po prostu taką nazwę...
UsuńŹródło przepisu jest podane pod przepisem ( Mięso na różne sposoby, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 1/09, str 86 :)
Identyczną nazwę mają w tej właśnie książeczce.
Ciekawe, czy to naprawdę rumuńska potrawa?
OdpowiedzUsuńNa 100 nie
UsuńJest to rumunska potrawa, ale przepis nieco inny (bez bulki). Nazwa tej potrawy to Mititei (Mici). A oto jak wygladaja:
Usuńhttps://www.food.com/recipe/romanian-mititei-mici-276954
Dziękuję za cenne informacje ☺️
UsuńWidziałem kiedyś w amerykańskim programie kulinarnym jak rumuńska rodzina robiła je w Stanach. Otoż ich sekretem jest dodatek sody oczyszczonej do mięsa który powoduje jego spulchnienie i znacznie polepsza smak co stwierdził prowadzący.
OdpowiedzUsuńTrzeba bedzie wyprobowac kiedys :)
Usuń