Fajna syta pizza z polskim akcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Farsz:
20 dag boczku
1 cebula
2-3 ogórki kiszone
tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju.
2. Ogórki kiszone dowolnie kroimy, cebulę kroimy w piórka.
3. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.
4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem.
6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
ja poproszę kawałek, wygląda przepysznie ;-)
OdpowiedzUsuńO kurcze, ale kusi....boczek mam...tylko sera mi brak, ale kupię i w tym tygodniu zrobię....
OdpowiedzUsuńpolecam!!!
Usuńu mnie wczoraj pizza była na kolację, uwielbiam taką domową :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwyglada super! uwielbiam domowe pizze :)
OdpowiedzUsuńA na jakiej foremce ?.
OdpowiedzUsuńPiekę w blaszce z dziurkami do pizzy. Moja ma średnicę 31 cm.
UsuńPychotka, to widać!
OdpowiedzUsuńJem podobną u sąsiadki. Pychotka!! :) Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam domowej pizzy, mniam! :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłam wiejską pizzę. Dorzuciłam jeszzce wiejską kiełbasę! :-)
OdpowiedzUsuńSuperaśny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńBardzo dobra
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDzis robie już 4 raz ;) wychodzi pyszna:)p
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Super. Pozdrawiam
Usuń