3 lutego 2016

Rogaliki z marmoladą (na smalcu)

Szybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne.


Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
25 dag smalcu
3 szczypty soli
1 szklanka śmietany 18%

350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana)
cukier puder i waniliowy do posypania

Sposób wykonania:

1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki.
3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia wynosił 20 minut, u mnie pierwsza porcja piekła się aż 40 minut. Pozostałe już po 30 minut ładnie się zrumieniły.
4. Zaraz po upieczeniu obficie posypać rogaliki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!!!

Źródło: Z cukrem pudrem

13 komentarzy:

  1. Mniam! A na smalcu najpyszniejsze! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...witam serdecznie. Dla mnie i moich bliskich, to najlepsze rogaliczki. Robię je bardzo często ku uciesze moich znajomych. Są rewelacyjne 👍👍👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Aniu. Upiekłam te rogaliki. Są smaczne, kruche, szybkie w robocie , no i rzeczywiście tanie. Zrobiłam dość malutkie, takie na dwa kęsy , więc wyszło mi 74 sztuki. Dziękuję Aniu za przepis. Mój gdzieś zadziałam i niestety nie znalazłam. Pozdrawiam cieplutko, a zdjęcie prześlę za chwilkę. Miłego dnia . :) Danuta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Danusiu za mile slowa. Ciesze sie, ze rogaliki posmakowaly ;-) az sama zamierzam przyrzadzic je w ten weekend! Pozdrawiam

      Usuń
  4. Sylwestrowe rogaliki już prawie gotowe ;) Do środka dałam kajmak i posypię jeszcze cukrem pudrem z przyprawą korzenną. Mmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie! Życzę smacznego i udanego skoku do Nowego Roku😊

      Usuń
    2. Ale super pomysł z przyprawą korzenną i kajmakiem. A kajmak w środku się nie robi twardy? Ja robię z masłem orzechowym jeszcze. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Zrobiłam rogaliki. Są przepyszne, kruche, poprostu pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliki zrobione, niebo w gębie...
    Posypałam cukrem pudrem z cukrem waniliowym oraz cynamonem, bajka.
    Pozdrawiam serdecznie ☺️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!