12 stycznia 2015

Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami

Widzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw.


Składniki:

500 g szynki bez kości
słodka mielona papryka
sól
czosnek granulowany
pieprz
olej

1 cebula
1 marchewka
1 czerwona papryka
liść laurowy
ziele angielskie
kminek w ziarenkach
woda
mąka
śmietana

Sposób wykonania:

1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni.
2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek.
4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Gulasz z szynki wieprzowej? Z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię gulasz. A z mięsa z szynki szczególnie. Robię podobnie, ale dodaję jeszcze pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym dorzuciła pieczarki, tylko mój mąż ich nie lubi niestety...

      Usuń
  3. Pyszne mięsko, uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!