Składniki:
ok 4 kg ogórków
2 kalafiory
6 dużych cebul
4 duże czerwone papryki
wiązka kopru
liście laurowe
czosnek
gorczyca
olej
Zalewa:
4 litry wody
3 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
po kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w koreczki lub grubsze plastry.
2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy.
3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę.
4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa.
5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy 2-4 łyżki oleju. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!!!
przepis bardzo ciekawy, ile wychodzi słoików z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robię w takich samych słoikach. Wyszło mi 14 słoików różnej pojemności.
UsuńWczoraj zrobiłam, za tydzień posmakuję.
UsuńZrobiłam z 1 kg ogórków, zmniejszając również ilość pozostałych warzyw. wyszło mi 7 słoików po 550ml każdy.
Jeżeli ktoś robi z z 4 kg ogórków proponuję podwoić ilość zalewy.
Pozdrawiam
sałatka bardzo pyszna, na stałe zagości u mnie w domu :)
UsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńZ pewnoscią takie sałatki na zimę, to dary natury zamknięte w słoiku. Smakowite połączenie warzyw.
OdpowiedzUsuńZrobilam tę salatke, delikatna, smaczna i jak nadmienila Ula trafione połączenie warzyw.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje! Pozdrawiam :))
UsuńRobię ją od lat, bardzo wszystkim smakuje
OdpowiedzUsuńRobię tę sałatkę od lat, ale nie daję cebuli lecz więcej czosnku, daję podgotowaną marchew pokrojoną w ukośne plastry, brokuły zielone młodziutkie, cukinię plasterki i jeśli zdobędę drobne pieczarki to wkładam oczyszczone do słoików. Pycha - smakuje każdemu!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na pyszną sałatkę
OdpowiedzUsuńkuchniavegetarianki
Uwielbiam tą sałatkę! Już po raz kolejny korzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńRobie ta salatke juz drugi rok jest poprostu pycha wszystkim smakuje dziekuje za przepis pozdrawiam serdecznie🤗🤗🤗
OdpowiedzUsuńczy można użyć miodu zamiast cukru i ile?
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale na jakie proporcje zamienić to niestety nie wiem. Ja poslodzilabym do smaku.
Usuń