19 marca 2014

Kapuśniak

Dziś zapraszam na kapuśniak - nie jadłam go już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :)


Składniki:

1 żeberko wędzone
500 g kiszonej kapusty
4-5 ziemniaków
1 marchewka
1 duża cebula
1 mały seler
1 duża laska kiełbasy
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku

Sposób przygotowania:

1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.
2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś tym kapuśniakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś robimy kapusniaczek, mniaaammmm , juz zabieram sie do roboty i standardowo musiałam podpatrzec :) Pozdrawiamy cieplutko /Ola i Pawel

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!