30 stycznia 2014

Zapiekanki

Pamiętam, jak jeszcze byłam dzieckiem i chodziliśmy na większe zakupy, to obowiązkowo w drodze powrotnej jedliśmy zapiekanki z budki. Oczywiście można takie zapiekanki wzbogacić o dodatki, ale u mnie dziś w wersji podstawowej :)


Składniki:

2 półbagietki lub 1 duża bagietka
50 dag pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
tarty żółty ser
ketchup

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Obrane cebule kroimy w kosteczkę.
3. Na oleju obsmażamy cebule, następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy pieczarkami i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku.
5. Podajemy polane ketchupem.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Też pamiętam jak na takie budkowe chodziłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanki zawsze są u mnie mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno ich nie jadłam. U nas w domu przyrządza je mąż..wychodzą mu przepyszne. Muszę chyba namówić go niedługo na ich zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!