2 stycznia 2014

Miodowy krupnik

Miodowy krupnik to pyszny słodki trunek na bazie wódki i miodu z dodatkami :)


Składniki:

500 ml czystej wódki 40% (lub pół na pół ze spirytusem)
1 szklanka naturalnego płynnego miodu
1 szklanka gorącej wody
6 goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować.
2. Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni.
3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki.
4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku.

Na zdrowie!

Źródło: Przy kuchennym stole

7 komentarzy:

  1. Aniu, wypijam Twoim trunkiem toast; duzo zdrowia i pomyślności w Nowym Roku ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  2. Ja już od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu miodówki ale teraz mam dylemat bo Twój krupnik wygląda wspaniale a i po składnikach widzę,że to jest to co ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdrówko :-) wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. lusi-lusi -Czy ten krupnik jest bardzo słodki ? /składniki są super/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość słodki, a do tego ma fajny korzenny smak. Jeśli lubisz mocniejsze trunki, można połowę wódki zastąpić spirytusem.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!