23 września 2013

Dróżdżówki z jabłkami

Sezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)


Składniki:
 
Ciasto: 
pół kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 szklanka mleka szczypta soli

Nadzienie:
3-4 jabłka pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru

Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła


+jajko do posmarowania bułeczek 

Sposób przygotowania:

1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.
3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.
5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.
6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.
7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.

Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. Aż czuję ich zapach, takie bułeczki to jest to, co uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe najlepsze, a z jabłkami pyszne... jesienne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Asiu - jesień nadeszła, a u mnie jesień pachnie cynamonem!

      Usuń
  3. Aniu kusisz bardzo tymi drożdżówkami,a jeszcze z jabłkami-pychota.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Przyznam, że najbardziej drożdżowe wypieki lubię robić jesienią :)

      Usuń
  4. jabłuszka i cynamon... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. już sobie wyobrażam jak musiały cudownie smakować a jak pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kobieto nie wprowadzaj ludzi w błąd swoimi przepisami. Nie wiem skąd ty to bierzesz. To ciasto nie nadaje się na żadne drożdżówki. To ciasto z twojego przepisu do niczego się nie nadaje tylko do śmieci. Co druga pisze kulinarnego bloga, a gówno się zna. Nawet podstaw nie zna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikogo nie wprowadzam w błąd! Ciasto jest WIELOKROTNIE sprawdzone! Jeśli komuś nie wyszło, to nie od razu jest wina przepisu, z drożdżami różnie bywa. A skoro, cytuję: "Co druga pisze kulinarnego bloga, a gówno się zna" to odradzam zaglądanie na blogi kulinarne - lepiej zajrzyj do specjalistów typu Gessler czy Sowa i gotuje według ich przepisów. A ludziom, którzy swoją pasją i SPRAWDZONYMI przepisami dzielą się z innymi na blogach daj spokój!!!

      Usuń
  7. Wyszły super! Robiłam na niedzielne popołudnie, polecam!
    Ewka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!