9 lipca 2013

Dżem z truskawek i jagód


Składniki:

80 dag truskawek
20 dag jagód
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
1 żel-fix (lub koniturex)

Sposób przygotowania:

1. Umyte owoce rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
2. Owoce stawiamy na gazie, dodajemy konfiturex i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców). Gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 minut).
4. Gorący dżem przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem lub przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Dżemów raczej nie pasteryzuję. Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiki "dżemówki".

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja, połączenie jagód i truskawek jest niezwykle smakowite, choć zauważyłam, że nie dodajesz cukru, czyli samo zdrowie ;) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier dodaję, jest podany w przepisie, ale w ilości do smaku, a nie żeby smakowało samym cukrem :)

      Usuń
  2. świetne połączenie:) musiał smakować cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny!
    :)
    dziękuję za dołączenie go do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne na zimę, sklepowe dżemy absolutnie nie dorównują tym domowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe najlepsze! Od dawna nie kupuję żadnych dżemów.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!