24 czerwca 2013

Dżem truskawkowy II

...czyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :)


Składniki:

pulpa z owoców truskawek
cukier
odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając.
2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak.
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)


Smacznego!!

7 komentarzy:

  1. Wszystko dobre co truskawkowe, takie dżemik dopiero :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej! Jedyna strona na ktorej znalzałam sposób na ta pulpę po truskawkach! Dziękuję. Znika do kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam za pytanie: ale co to za pulpa z truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulpa z truskawek to owoce, które nam pozostają po zrobieniu soku truskawkowego w sokowniku. Nie ma już w nich dużo soku i świetnie nadają się na dżem.

      Usuń
  4. jak długo pani smaży na ogniu? czy dodaje Pani jakiś żelfix?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 22:51
      Witam. Pulpe truskawkowa nie smażę bardzo długo, spokojnie 30 minut wystarczy. Takie truskawki już straciły dużo soku, więc nie wymagają wyparowania. Nie używam zelfixu. Zelfixu używam czasem jak robię dżem z całych świeżych owoców, nie trzeba wtedy długo smażyć owoców, aż sok odparuje.😉

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!