6 marca 2013

Gołąbki z kapusty włoskiej

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.


Składniki:

1 główka kapusty włoskiej

Farsz:
2 szklanki ryżu
50 dag mięsa mielonego
2 cebule
20 dag pieczarek 
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do gołąbków

Sposób przygotowania:

1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 
4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Brytfankę wykładamy odłożonymi liściami, ciasno układamy gołąbki. Zalewamy gołąbki wodą na wysokość około 2/3 naczynia. Układamy liście na wierzch. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 170 st. C.
7. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym.

Smacznego!!!


13 komentarzy:

  1. Z sosem pieczarkowym nigdy nie jadłam, ale jestem ciekawa ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy raz jeśli chodzi o gołąbki z sosem pieczarkowym. Powiem jedno: PYYYYYYCHAAAAA!

      Usuń
  2. ja też bardzo lubię gołąbki z kapusty włoskiej, takie zasmażane w maśle w piekarniku, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo gotować kapustę włoską ? pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za długo, kilka minutek, ściągamy warstwę liści, potem znowu podgotowujemy i tak dalej :) Wszystko zależy od grubości liści.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ja po prostu odrywam liście i blanszuję je osobno, nie wrzucam całej główki kapusty. Taka mała kulka, która zostaje, świetnie nadaje się potem do rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak czasami robię, szczególnie jeśli główkę kapusty mam sporą i nie chce mi się zmieścić w garnku :)

      Usuń
  5. A jak zrobić sos pieczarkowy?? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. tak: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy.html
      Zapraszam - mój przepis na sos został wielokrotnie sprawdzony! Polecam poczytać komentarze :)

      Usuń
  6. Zawsze jem golabki z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja je jadlam od zawsze.mija mama takie robila,myslalam,ze nie znajde nigdzie czegos podobnego a tu prosze :) identyczny przepis. Ale ja zamiast piekarnika to dusze je pod przykryciem .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!