4 stycznia 2013

Syrop z cebuli

Sezon na przeziębienia w pełni więc pora na domowe sposoby lecznicze. Kiedyś ten syrop był przeze mnie serdecznie znienawidzony, ale z wiekiem człowiek mądrzeje :) Syrop z cebuli jest naprawdę skuteczny. Mogą go zażywać i starsi i dzieci. Polecam!


Składniki:

2-3 cebule
1-2 łyżki stołowe cukru

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub kroimy w talarki.
2. Cebulę przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zakręcamy słoik. Odstawiamy. Otrzymany syrop można przepuścić przez gazę. Przechowujemy w lodówce.

* Syrop z cebuli można przechowywać nawet do dwóch tygodni pod warunkiem, że stoi w chłodnym miejscu (lodówka).
** Można dodać też kilka plasterków cytryny do syropu - nabierze wtedy cytrynowego smaku. 
*** Syrop podajemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.

Na zdrowie!!!  

5 komentarzy:

  1. moja mama mi dawała taki jak byłam chora jako dziecko :)
    Ciekawe czy od tak można sobie go popijać na poprawę odporności ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie wiem, pewnie i można, ale w rozsądnych niewielkich ilościach.

      Usuń
  2. Też kiedyś nie lubiałam syropu z cebuli, teraz go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pijałam w dziecinstwie,pomagal na kaszel.

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze mozna dodac miodu,jest duzo smaczniejszy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!