Ta zupa powstała w trakcie czyszczenia lodówki. Syn zażyczył sobie zupę ogórkową na obiad, ale, że w lodówce miałam jeszcze kawałek kalafiora, to też dorzuciłam go do zupy. Wyszło naprawdę pysznie.
Składniki:
- 3 skrzydełka drobiowe
- 3 ziemniaki
- 1/3 szklanki ryżu
- 1/3 kalafiora
- 1 marchewka
- 3 ogórki kiszone + zalewa z kiszonych ogórków do smaku
- woda
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- siekana natka koperku i pietruszki
- sól, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Ugotować wywar na skrzydełkach - zalać je zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować przez 30-40 minut.
2. Obrać warzywa, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a kalafiora podzielić na różyczki. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.
3. Do gotującego wywaru dodać marchewkę, ziemniaki i ryż. Gotować, aż ryż będzie miękki. Dodać starte ogórki oraz różyczki kalafiora. Gotować jeszcze 10 minut.
4. Wlać trochę zalewy z ogórków kiszonych wedle smaku, do kubka ze śmietaną wlać trochę gorącej zupy, w celu zahartowania śmietany. Wlać do zupy, dodać siekaną zieleninę i zagotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Można z zupy wyjąć ugotowane skrzydełka, obrać mięso i dodać je do zupy. Często tak robię.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!