4 listopada 2025

Zupa ogórkowa z kalafiorem

 Ta zupa powstała w trakcie czyszczenia lodówki. Syn zażyczył sobie zupę ogórkową na obiad, ale, że w lodówce miałam jeszcze kawałek kalafiora, to też dorzuciłam go do zupy. Wyszło naprawdę pysznie.

Składniki: 

  • 3 skrzydełka drobiowe 
  • 3 ziemniaki 
  • 1/3 szklanki ryżu 
  • 1/3 kalafiora 
  • 1 marchewka 
  • 3 ogórki kiszone + zalewa z kiszonych ogórków do smaku 
  • woda
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • siekana natka koperku i pietruszki
  • sól, pieprz 
  • liść laurowy, ziele angielskie 

Sposób przygotowania: 

1. Ugotować wywar na skrzydełkach - zalać je zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować przez 30-40 minut. 

2. Obrać warzywa, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a kalafiora podzielić na różyczki. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce. 

3. Do gotującego wywaru dodać marchewkę, ziemniaki i ryż. Gotować, aż ryż będzie miękki. Dodać starte ogórki oraz różyczki kalafiora. Gotować jeszcze 10 minut. 

4. Wlać trochę zalewy z ogórków kiszonych wedle smaku, do kubka ze śmietaną wlać trochę gorącej zupy, w celu zahartowania śmietany. Wlać do zupy, dodać siekaną zieleninę i zagotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Można z zupy wyjąć ugotowane skrzydełka, obrać mięso i dodać je do zupy. Często tak robię. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!