25 listopada 2025

Piegusek z bakaliami na białkach

 Miałam do wykorzystania białka, więc szybko zrobiłam taki piegowaty keks. 

Składniki (keksówka): 

  • 6 białek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki suchego maku 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • aromat migdałowy lub arakowy
  • 200 g bakalii (i mnie kandyzowana skórka oraz suszone markuje) 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

1. Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier. Dodać mak i zmiksować do połączenia. 

2. Do miski przesiać mąkę, dodać bakalie, proszek do pieczenia, roztopione i przestudzone masło i olejek. Delikatnie wymieszać szpatułką. 

3. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec w 190*C przez około 50 minut, choć u mnie piekł się nieco krócej. 

4. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!