Pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil. Zamiast typowych tartych klusek szpecli, można użyć zwykłego makaronu.
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 250 g pieczarek
- 1 cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- dowolna przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- olej do smażenia
- ugotowane szpecle lub inny dowolny makaron
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i odstawić na 10 minut. Następnie ma patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony.
2. W międzyczasie obraną cebulę posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a pieczarki pokroić w plasterki.
3. Z patelni zdjąć usmażone mięso, na patelnię dodać trochę oleju i podsmażyć cebulę, po chwili dodać pieczarki, razem poddusić, a na końcu wsypać tartą marchewkę i całość dusić jakieś 5 minut, mieszając co jakiś czas.
4. Do warzyw dodać usmażone wcześniej mięso, wlać odrobinę wody (dosłownie 1/3 szklanki), chwilkę poddusić, po czym wlać śmietankę i całość zamieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można też dodać siekanej natki pietruszki.
5. Podawać z ugotowanymi szpeclami lub zwykłym ulubionym makaronem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!