To jedne z najlepszych śledzi, jakie robiłam. I niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo jak przyszły goście to dosłownie zjedli wszystko! Śledzie należy przygotować 2-3 dni przed podaniem, wtedy będą smakować najlepiej.
Składniki:
- 7 płatów śledziowych (w oleju i occie)
- 1 główka czosnku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą
- 1 mała cebula
- zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać, pokroić na średnie kawałki. Polać odrobiną oleju, wymieszać, umieścić w naczyniu i piec w 170*C przez 15-20 minut. Pilnować, by nie przypalić czosnku.
2. W misce wymieszać olej, pomidory pokrojone w paski, upieczony czosnek, olej z zalewy z pomidorów, zioła, ocet winny, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, ewentualnie sól (ostrożnie, bo śledzie są zazwyczaj słone).
3. Śledzie pokroić w średnie kawałki, wymieszać z przygotowaną zaprawą. Marynować minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni.
Smacznego!!!
Źródło: wilkuchnia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!