Lekkie i puszyste placuszki, które posmakują i dzieciom i dorosłym.
Składniki:
- 300 g kefiru
- 2 jajka
- 250-280 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. W misce widelcem wymieszać kefir, olej, jajka, sól i cukier.
2. Do wymieszanych składników dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Najpierw dodać 250 g mąki, ale jeśli ciasto będzie za rzadkie, należy dosypać. Całość dokładnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po łyżce ciasta formując placuszki i smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
4. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem czy świeżymi owocami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!