24 kwietnia 2024

Pancakes na kefirze

 Lekkie i puszyste placuszki, które posmakują i dzieciom i dorosłym.

Składniki:

  • 300 g kefiru
  • 2 jajka
  • 250-280 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka oleju 

Sposób przygotowania:

1. W misce widelcem wymieszać kefir, olej, jajka, sól i cukier. 

2. Do wymieszanych składników dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Najpierw dodać 250 g mąki, ale jeśli ciasto będzie za rzadkie, należy dosypać. Całość dokładnie wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po łyżce ciasta formując placuszki i smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. 

4. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem czy świeżymi owocami. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!