27 kwietnia 2024

Torcik z kremem mascarpone i malinami

 Witajcie. Dziś zapraszam po przepis na pyszny i prosty tort z kremem na bazie serka mascarpone oraz z malinami i galaretką. Kiedyś robiłam bardzo podobny tort, tylko w foremce o kształcie motylka (KLIK).

Składniki (tortownica 22cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju


Krem:

  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Maliny:

  • 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych
  • 1 galaretka malinowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

  • świeże maliny do dekoracji 
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko sam spód. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać.
3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami.
4. Przełożyć ciasto:

  • biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
  • tężąca galaretka z malinami
  • 1/3 kremu śmietankowego
  • biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
  • tężąca galaretka z malinami
  • 1/3 kremu śmietankowego
  • biszkopt

5. Pozostałym kremem posmarować boki tortu. Ubić śmietankę 36% z cukrem i wyłożyć ją na wierzch tortu.

6. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić świeżymi malinami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!