Witajcie. Dziś zapraszam po przepis na pyszny i prosty tort z kremem na bazie serka mascarpone oraz z malinami i galaretką. Kiedyś robiłam bardzo podobny tort, tylko w foremce o kształcie motylka (KLIK).
Składniki (tortownica 22cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
- 200 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Maliny:
- 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych
- 1 galaretka malinowa
- 3/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
- świeże maliny do dekoracji
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko sam spód. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu
zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać.
3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami.
4. Przełożyć ciasto:
- biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
- tężąca galaretka z malinami
- 1/3 kremu śmietankowego
- biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
- tężąca galaretka z malinami
- 1/3 kremu śmietankowego
- biszkopt
5. Pozostałym kremem posmarować boki tortu. Ubić śmietankę 36% z cukrem i wyłożyć ją na wierzch tortu.
6. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić świeżymi malinami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!