Lubię bardzo mięso w sosie. I kombinuję różne sosy, by nigdy nie było nudno.
Składniki:
- 700 g surowej szynki
- 2 małe kolorowe papryki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminku w ziarenkach
- słodka i ostra papryka w proszku
- chilli w płatkach
- 2 szklanki wody
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki mąki
- pieprz
- sól
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
1.
Szynkę myjemy, wycieramy, kroimy na kilka kawałków. Kładziemy na
rozgrzany olej i chwilę smażymy aż się mięso dobrze zarumieni.
2.
W międzyczasie siekamy cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku,
dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy,
podgrzewamy.
3.
Kiedy mięso jest już zrumienione, dodajemy go do rondelka z wodą i
gotujemy do miękkości (ok. 1-1,5 godziny w zależności jak są duże
kawałki szynki). Dodajemy słodką i ostrą paprykę, chilli, kminek i dolewamy wodę jeśli za
dużo wyparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe papryki.
4.
W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody.
Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Można wcześniej
wyciągnąć mięso by łatwiej zamieszać sos.
5. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!