Przepyszna szarlotka z owocami lata, a dokładnie końcówki lata. Sezon na te owoce trwa w najlepsze, więc korzystajmy😋
Składniki:
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 450 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 kg jabłek
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru - w zależności od kwaśności jabłek
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15-18 minut. Pozostałe ciasto można schować do zamrażarki.
2. W międzyczasie obrane jabłka zetrzeć na plasterki, włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy, poddusić, aż owoce puszczą sok. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny, a na to zetrzeć ciasto, które chłodziło się w zamrażarce.
3. Piec jeszcze 40-45 minut do zrumienienia się wierzchu. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Inspiracja: daktylewczekoladzie.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!