6 września 2023

Rosół drobiowo-wołowy

 Ostatnio gotuję rosół z mięsa mieszanego. Smakuje rewelacyjnie, jest aromatyczny i klarowny. 


Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 kawałek wołowiny (żeberko lub szponder)
  • 1 udko lub ćwiartka z kurczaka (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu w ziarenkach
  • 1 mały suszony grzybek
  • woda
  • natka lubczyku lub pietruszki
  • sól

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, włożyć do garnka, zlać zimną wodą, zagotować i odszumować. 
2. Warzywa obrać, cebulę przekroić na pół i mocno przypalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki. Kiedy już wywar zostanie odszumowany, dodać warzywa, przyprawy (poza solą - zawsze solę na sam koniec). 
3. Gotować przynajmniej 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. W międzyczasie uzupełniać wodę (zimną, prosto z kranu, wlewam delikatnie po ściankach garnka).  
4. Pod koniec doprawić solą. Dodaję też troszkę natki lubczyku. 
5. Podawać z makaronem, ewentualnie z warzywami z rosołu i natką pietruszki. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!