Pyszne i ekspresowe racuszki, które pierwszy raz jadłam u siostry. Wzięłam od niej przepis, lekko zmodyfikowałam i przygotowałam dzieciom. Racuszki zniknęły ekspresowo nawet mimo tego, że córka nie lubi bananów :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 niepełna szklanka mleka
- 2 szklanki maki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany + ewentualnie 1 małe jabłko
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrami na puch. Dodać mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać łyżką.
3. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano na małym ogniu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!