Te mielone skradły moje serce. Są przepyszne! Nawet się nie zastanawiajcie, tylko szykujcie składniki i przygotujcie je sobie na obiad.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- opcjonalnie mała cebulka
- kajzerka + mleko do namoczenia
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- plasterki szynki
- plasterki sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć osuszyć, oczyścić i zmielić (rozdrobniłam w blenderze). Można od razu zmielić z mięsem cebulkę.
2.
Do mięsa dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, odciśniętą z
mleka kajzerkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli
masa jest bardzo rzadka dodaję 1 łyżkę suchej kaszy manny lub bułki
tartej. Odstawić na około 15-20 minut.
3. Z masy mięsnej
uformować płaskie kotleciki, włożyć zwiniętą szynkę i ser w rulonik, uformować dokładnie kotlet, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć
na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi
dodatkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!