21 września 2023

Drobiowe kotlety mielone po szwajcarsku

 Te mielone skradły moje serce. Są przepyszne! Nawet się nie zastanawiajcie, tylko szykujcie składniki i przygotujcie je sobie na obiad. 

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • opcjonalnie mała cebulka
  • kajzerka + mleko do namoczenia
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • plasterki szynki 
  • plasterki sera żółtego

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć osuszyć, oczyścić i zmielić (rozdrobniłam w blenderze). Można od razu zmielić z mięsem cebulkę.

2. Do mięsa dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodaję 1 łyżkę suchej kaszy manny lub bułki tartej. Odstawić na około 15-20 minut.

3. Z masy mięsnej uformować płaskie kotleciki, włożyć zwiniętą szynkę i ser w rulonik, uformować dokładnie kotlet, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!