To ciasto zawsze smakuje, nie tylko w wersji ze śliwkami. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, ale z brzoskwiniami i bez kakao. Zapraszam na bardziej sezonową wersję tego ciasta.
Składniki (20x32cm):
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche
Pianka śmietanowa:
- 5 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 700 g śmietany 18%
- około 500 g śliwek, u mnie węgierki
Sposób wykonania:
1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, kakao, cukier puder, zimne mało i całość posiekać, a następnie zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut.
2. W międzyczasie wypestkować umyte śliwki.
3. Zrobić piankę. Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać partiami cukier i ubijać, aż białka będą szklące. Wsypać proszki budyniowe i śmietanę, zmiksować do połączenia składników.
4. Blaszkę wylepić ciastem kakaowym, nakłuć. Wylać masę śmietanową. Na wierzch ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i zetrzeć na tarce mniejszą cześć ciasta. Lekko uklepać. Piec w 180*C przez 45-50 minut.
5. Po upieczeniu i ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: smakinatalerzu.pl
Pysznie, jesiennie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńNapewno go wykorzystam.
Dziękuję.
Polecam serdecznie. Sama przymierzam się upiec go jeszcze raz w tym sezonie póki są świeże śliwki.
Usuń