3 listopada 2022

Dżem z jabłek z żelfixem

 Najczęściej robię prażone jabłka do słoików. Koleżanka poleciła mi przygotowanie jabłek z dodatkiem żelfixu lub pektyny. Wyszło naprawdę pysznie. Dżem będzie idealny do placuszków i naleśników czy do świeżej chałki z masłem.

Składniki:

  • 1 kg jabłek - już po obraniu
  • 1 opakowanie żelfixu
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnku, dodać wodę i gotować około 7-10 mniut, nie pozwolić, by kosteczka się zaczęła całkowicie rozpadać. Czas gotowania będzie zależał od gatunku jabłek.

2. Wsypać żelfix, dokładnie wymieszać, a potem dodać cukru do smaku - gotować jeszcze 3 minutki. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami.

3. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki. 

Smacznego!!!




3 komentarze:

  1. Czy można je potrzeć na grubych oczkach? I nie trzeba już pasteryzować?nie zepsują się bo chcę je długo trzymać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można przetrzeć. Nie pasteryzowalam i bardzo dobrze się przechowywały. Ale zawsze jak się obawiasz, to możesz zapasteryzowac.

      Usuń
    2. Dodam jeszcze, że nie pasteryzowalam, ponieważ tak pisało na opakowaniu żelfixu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!