Najczęściej robię prażone jabłka do słoików. Koleżanka poleciła mi przygotowanie jabłek z dodatkiem żelfixu lub pektyny. Wyszło naprawdę pysznie. Dżem będzie idealny do placuszków i naleśników czy do świeżej chałki z masłem.
Składniki:
- 1 kg jabłek - już po obraniu
- 1 opakowanie żelfixu
- cukier do smaku
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnku, dodać wodę i gotować około 7-10 mniut, nie pozwolić, by kosteczka się zaczęła całkowicie rozpadać. Czas gotowania będzie zależał od gatunku jabłek.
2. Wsypać żelfix, dokładnie wymieszać, a potem dodać cukru do smaku - gotować jeszcze 3 minutki. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami.
3. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki.
Smacznego!!!
Czy można je potrzeć na grubych oczkach? I nie trzeba już pasteryzować?nie zepsują się bo chcę je długo trzymać.
OdpowiedzUsuńJasne, że można przetrzeć. Nie pasteryzowalam i bardzo dobrze się przechowywały. Ale zawsze jak się obawiasz, to możesz zapasteryzowac.
UsuńDodam jeszcze, że nie pasteryzowalam, ponieważ tak pisało na opakowaniu żelfixu.
Usuń