Pyszne marynowane ostre papryczki będą idealne do kanapki, pizzy czy zapiekanek.
Takiej samej zalewy używam do grzybów i ogórków marynowanych. Jak mi jej zostaje, przelewam gorącą do słoika, zakręcam i chowam. Potem w każdej chwili wyjmuję, zagotowuję i zalewam kolejne warzywa. Ta zalewa została mi akurat po robieniu grzybów.
Składniki:
- ostre papryczki
- ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarenka pieprzu
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka soli
Sposób wykonania:
1. Papryczki dokładni umyć, pokroić w plastry. Można też marynować papryczki w całości.
2. Do każdego słoika wrzucić ząbek czosnku, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu. Włożyć pokrojone papryczki.
3. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać papryczki, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!